Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Bemutatjuk a legendáinkat: dr. Bérczi Mihály (10. rész)

December 9-én avattuk fel a PICK Arénában a Legendák Falát. A tizedik részben alapítónkat, dr. Bérczi Mihályt mutatjuk be.
Bemutatjuk a legendáinkat: dr. Bérczi Mihály (10. rész)
Bemutatjuk a legendáinkat: dr. Bérczi Mihály (10. rész)

Hatvan éves történelmünkben sok csodás pillanatot éltünk már meg. Ezek közé tartozik 2021. december 9. is, a PICK Aréna avatója. Az est megható jelenete volt, amikor alapítónkat, dr. Bérczi Mihályt a pályára szólítottuk. Klubunk elnöke, dr. Szűcs Ernő Péter karon fogta, és együtt sétáltak be a pálya közepére. Miközben a munkásságát soroltuk, ő integetett, szurkolóink pedig felálltak, és tapsolták Misi bácsit. Sokunknak könnybe lábadt a szeme, csodás pillanatok voltak ezek, amelyeket mélyen elraktunk a szívünkbe.

Nagy büszkeség, hogy ott lehetett velünk Misi bácsi. 91 évesen friss, egészséges, és amikor csak teheti, jön közénk. A szegedi férfi kézilabda alapítója. 1961. december 16-án hozta létre a Szegedi Előrét. Ludányi Mártonnal ketten indították el hódító útjára a városban a sportágat. Sokan feltehetik a kérdést, miért télen alakult a klubunk? Egyszerű a válasz: ebben az időben, egészen a nyolcvanas évekig tavaszi-őszi rendszerben zajlott a bajnokság.

Alapítónkkal végigjártuk a ranglétrát: először a városi bajnokságban indultunk, majd 1975-ben már az NB I-ben szerepeltünk. Gyorsan terjedt Szegeden, hogy előbb az Előre, majd a Szegedi Volán – Misi bácsi évtizedeken át volt gazdasági vezetője – milyen remek meccseket játszik az újszegedi Kisstadionban. Nem egyszer fordult elő, hogy közel ezer szurkoló állta körbe a bitumenpályát. A sikerek, a győzelmek nem maradtak el. Jöttek a helyi tehetségek, és sikerült NB I-es tapasztalattal rendelkező kézilabdásokat is igazolni. Vonzó lett a Volán és Szeged városa.

1977-ben elnöksége első nagy hazai sikerét értük el. Megnyertük a Magyar Kupát, ezzel kivívtuk a szereplést jogát a Kupagyőztesek Európa Kupájában, azaz a KEK-ben. A tizenhat éves klubunk először mutatta meg magát az öreg kontinensen. Az első fordulóban a világ egyik leghíresebb csapata, a Barcelona várt ránk. A történetet sokan ismerik, hiszen rengetegszer megemlítettük már: kivertük a katalánokat, így bejutottunk a legjobb nyolc közé. Ez maga volt a csoda. Misi bácsi egészen 1985-ig, azaz huszonnégy évig volt klubunk elnöke. A munkássága alatt még kétszer hódítottuk el a Magyar Kupát (1982, 1983). Irányítása alatt olyan szegedi játékosok lettek válogatottak a Volánból, mint Lele Ambrus, Tóth Géza, Szabó „Sonka” László, Oláh Béla, Buday Ferenc, Bartalos Zoltán, Dobó Károly, Zsódi Imre, Tamás Sándor és Barabás János.

Dr. Bérczi Mihály tavaly a 91. születésnapját ünnepelte, és megszokott módon ő végezte el az idény első bajnoki meccsén a kezdődobást, elindítva a szezont. A PICK Aréna csarnoka róla kapta a nevét, hivatalosan dr. Bérczi Mihály sportcsarnok a neve.

Alapítónk a tizedik, aki felkerült a Legendák Falára, amelyre büszkék vagyunk, hiszen a múltunkat, az eredményeinket, a munkásságunkat mutatja be. Ezzel véget ért a Legendáinkat bemutató sorozatunk. Érdemes a PICK Arénában közelről is felkeresni a falat, fotót készíteni, és büszkén posztolni hatvan éves klubunk nagyjait, a Legendáinkat!

Neked ajánljuk

További friss hírek

Webshop termékek

Ugrás az oldal tetejére