Ugrás a fő tartalomraUgrás az oldal aljára

Vereséggel indult a BL-idény a címvédő ellen

Az első félidőben remekelt a PICK Szeged, öt góllal is vezettünk, végül 28–35-re kaptunk ki az EHF Bajnokok Ligája B csoportjának nyitányán a címvédő Barça ellen.
Vereséggel indult a BL-idény a címvédő ellen
Vereséggel indult a BL-idény a címvédő ellen

PICK Szeged–Barça (spanyol) 28–35 (15–14)
Férfi kézilabda, Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló. Szeged, Pick Aréna, dr. Bérczy Mihály sportcsarnok, 8300 néző. Vezette: Lah, Sok (szlovének).
PICK Szeged: Alilovic – Sostaric 4, Tönnesen 2, Bombac 3, Bánhidi 4, Mackovsek 2, Frimmel 3. Csere: Mikler (kapus), Radivojevics 1/1, Gaber, Bodó 5, Garciandía 1, Rosta 1, Martins 1, Szita 1. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Barça: Pérez de Vargas – A. Gómez 5/2, MEM 7, FABREGAS 6, T. Petrus 1, N'GUESSAN 3, Wanne. Csere: Nielsen (kapus), M. RICHARDSON 6, Janc 2, Makuc 1, Carlsbogard 1, Frade 2, Arino, Langaro, Parera 1. Vezetőedző: Carlos Ortega.
Hétméteres: 1/1, ill. 3/2.
Kiállítás: 2, ill. 10 perc.

A 20. BL-szezonját, egyben 233. BL-találkozóját kezdte a 2022–2023-as idény első nemzetközi meccsén a Pick Szeged – ehhez nemesebb ellenfelet, mint a címvédő Barça, nem is választhattak volna a szegediek. A bemutatás során a vendégeknél külön figyelmet kapott az egykori Pick-játékos Thiagus Petrus, aki magyar bajnok volt csapatunkkal, mielőtt a spanyolokhoz szerződött. A kezdés előtt kapta meg a díjat (SMP-díj) a 2021–2022-es szezon legjobb szegedi játékosa, aki a szurkolók szavazatai alapján a csapatkapitány, Bánhidi Bence lett. Ilyen körítés mellett kezdődött a csoportkör első, egyben legjobban várt szegedi összecsapása.

Mi szereztük meg a vezetést: Bánhidi kiharcolta, Radivojevics bedobta a megítélt hétméterest, 1–0. Sorra estek a gólok az első percekben, a Barcelona mindig egyenlített, a PICK mindig visszavette a vezetést, Bombac góljával például 4–3 állt az eredményjelzőn. Alilovic remekül kezdett, kettőt is védett, de a Barcelona védekezése is stabil volt. Egy labdaszerzés után először a 7. percben vezettek a vendégek, Fabregas gólja alakította ki a 4–5-ös meccsállást.

Tönnesen kiállítása miatt emberhátrányba kerültünk, de Alilovic így is be tudott mutatni egy bravúrt. A túloldalon Sostaric egy lecsorgót vágott be, ezzel egyenlített a hazai gárda. Nem volt megállás: Frimmel, majd Mackovsek talált be, tíz perc elteltével, 7–5-nél először volt kettő a különbség. Két perc gólcsend után Bánhidi lőtt a kapuba, ekkor már 8–5-re vezettünk. Maximális hangerőn pörgött a szinte telt házas PICK Aréna, főleg akkor, amikor a bombázó, Bodó Richárd is eredményes volt. 9–5-nél időt kért a címvédő.

Spanyol hetessel folytatódott a meccs, de Gómez nem találta a remeklő Alilovic ellenszerét! Frimmel viszont éles szögből is eredményes volt, így 10–5-nél az addigi legnagyobb előny alakult ki. Bombac varázsolt egyet a szaggatottnál, egy csellel két védőt küldött el, majd a kapust is könnyedén csapta be, 11–6. Ezt követően jött egy fék szegedi oldalon, a spanyoloknál pedig bevált a kapuscsere, Nielsen jól szállt be, így 11–9-nél már Juan Carlos Pastor kért időt.

Bombac vágott be kettőt, majd Tönnesen átlövése volt remek, így az utolsó öt percnek 14–12-es állással mentek neki a csapatok. Thiagus Petrus kiállítása adott egy esélyt a szegedi gólokra, ám Nielsen kiválóan érezte a lövéseket. Carlsbogard túljárt Alilovic eszén, de Bodó is betalált, 15–13. Dika Mem az egész félidőben remek volt, a hajrában is szerzett gólt, majd Alilovic újabb védése kellett ahhoz, hogy megmaradjon egy gól az előnyből. A félidőben: PICK Szeged–Barça 15–14.

A második játékrész Gómez góljával indult, de jött gyorsan Frimmel válasza: Bánhidi remek labdáját dobta be ziccerből, 16–15. Melvyn Richardson is eredményes volt, Bodó válaszul a meccs egyik legnagyobb gólját szerezte. Kicsivel később pedig csodás gólpasszt osztott ki, amit Bánhidi vágott be, 19–17-re vezettünk ekkor. Rövidzárlat jött, Fabregas kétszer, Richardson egyszer talált be, 19–20-nál a vendégeknél volt az előny. Nem sokáig, mert Bánhidi azonnal egyenlített, majd jött a kapuba Mikler Roland.

A Barçánál pedig jött Gómez és Mem, így kettővel vezettek a katalánok, 20–22. Janc gólja után felhangzott a „Harcoljatok! Harcoljatok” rigmus a lelátón. Bodó hallotta meg először, szétlőtte a kaput kilenc méterről, 21–23. Ekkor 19 perc volt hátra a meccsből.

Leblokkolt a szegedi csapat, több hiba következett, Bánhidi eladott labdáját például Fabregas használta ki, 21–26-nál így ötgólos hátrányban kért időt a PICK. Bánhidi gólja kezdte el a felzárkózást, ám lendületben maradtak a vendégek, 22–28. Szita Zoltán ekkor debütált BL-meccsen a Pickben. A meccs képén sajnos ő sem tudott változtatni, egyre növelte előnyét a címvédő. A 25. perc végén mindenesetre meglőtte első szegedi BL-gólját, azzal alakult 26–34-re az eredmény. Martins is szerzett egy szép gólt talpról, a lábak között, így kozmetikázott az eredményen. A második félidőben viszont nem bírtunk a Mem, Fabregas, Richardson hármassal, így a vége sima vereség lett: 28–35.

Folytatás jövő csütörtökön, a francia HBC Nantes otthonában.

Juan Carlos Pastor: – Borzasztó nehéz a Barça ellen játszani, ezt most is megtapasztaltuk. Sajnos Mackovsek megsérült a meccsen, de nem lehet csak erre fogni a vereséget, nem ez döntött. A kezdés jó volt, előnyt építettünk, ám a szünetre ebből csak egy maradt. Javult a védekezésünk, ez látszott, de mi is elkezdtünk hibázni támadásban, ez a kettő pedig együtt soknak bizonyult. A labdaeladások nem férnek bele, különösen egy ilyen ellenféllel szemben. Szeptember van, messze vagyunk még a címvédőtől teljesítményben, ezen kell dolgoznunk. Külön sajnálom, hogy telt ház előtt nem sikerült örömet szerezni a közönségünknek.

Mikler Roland: – Nem szakmai oldalról közelíteném meg az estét, inkább érzelmiről: az, hogy ennyi szurkoló, illetve a családtagok előtt játszhattunk, remek érzés, ám az ellenfél a pokoli erős Barça volt, így az öröm elmaradt a végén. Túl kell ezen lendülni, bőven lesz majd lehetőségünk a javításra.

Carlos Ortega: – Azzal szeretném kezdeni, hogy a PICK Szeged megérdemli ezt a gyönyörű csarnokot, kézilabdavárosról beszélünk, mindig csodálatos itt játszani. Elégedett vagyok, különösen a meccs utolsó negyvenöt percével – előtte a PICK nagy tempót diktált, Bombac pedig remekelt. Változtattunk irányítóban, a védekezésünk pedig feljavult, ez kellett a sikerhez. Szegeden hét góllal nyerni remek eredmény, kiváló idénykezdet.

Melvyn Richardson: – Mindig hatalmas élmény ennyi néző előtt játszani, hihetetlen ez a csarnok, ellenfélként minket is feldob ez a körítés. Több összetevője volt, hogy fordítani, majd nyerni tudtunk, de talán a védekezésünk összeállását, majd az ebből szerzett a gyorsindításos gólokat emelném ki.

Gyúrós István

Neked ajánljuk

További friss hírek

Webshop termékek

Ugrás az oldal tetejére